Menu

JKR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur,Tingkat 17, Sunway Putra Tower,No. 100, Jalan Putra,50350, Kuala Lumpur. 03-4047 4400 / 03-4047 3800 aduan@jkr.gov.my

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 • slidebg1
  LAMAN WEB RASMI
  JABATAN KERJA RAYA
  WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
 • slidebg1
  PERKHIDMATAN
  BERTARAF DUNIA
 • 3dbg
  SELAMAT DATANG
  Kualiti Dijulang Prestasi Terbilang, Memartabatkan Akauntabiliti Membudayakan Integriti.
  JKR WPKL : Johan Anugerah Pengurusan Pembinaan Terbaik Bagi Kategori Projek Bangunan

pengarah
Perutusan Pengarah JKR WPKL

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Selamat datang ke Portal Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Sebagai sebuah jabatan yang bertanggungjawab menyediakan infrastruktur dan kemudahan awam dalam pembangunan negara, Jabatan Kerja Raya sentiasa berusaha untuk memberikan perkhidmatan melalui penggunaan teknologi bertaraf dunia serta perkhidmatan yang cekap, cepat dan berkualiti kepada pelanggan-pelanggannya.

Kandungan maklumat mengenai pelbagai aktiviti yang dikendalikan oleh JKR WPKL ini, diharap dapat menjadi sumber rujukan yang bermanfaat kepada para pelanggan JKR WPKL. Kemudahan berurusan secara online seperti direktori, e-Aduan,, Portal Kontraktor dan sebagainya adalah diantara kemudahan yang disediakan demi memberi kemudahan dan meningkatkan lagi keberkesanan dalam memberi perkhidmatan kepada pelanggan.

Portal ini dari semasa ke semasa sentiasa dikemaskini, bagi menyediakan maklumat yang terkini kepada para pelanggan. Sehubungan dengan itu, saya amat mengalu-alukan semua pelawat untuk memberikan pandangan yang membina, cadangan dan maklumbalas yang positif kepada JKR WPKL demi untuk memantapkan lagi maklumat dan kemudahan yang disediakan.

Melalui portal ini juga, adalah menjadi harapan dan impian saya semoga hubungan yang erat dan mesra antara warga Kerja Raya dan pelanggan dalaman atau pun luaran dapat dijalinkan dengan mudah.

Selamat melayari portal JKR WPKL.

Saya akhiri dengan ucapan, wabillahitaufik walhidayah wasalammualaikum warahmatullah hiwabarahkattuh.

Sejarah

Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur telah ditubuhkan dalam bulan Oktober 1975 berikutan dengan penubuhan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada 1 Februari 1974. Ia ditubuhkan untuk mengambil alih tugas dan tanggungjawab kerja raya am di kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur daripada Jabatan Kerja Raya Selangor.

Pengurusan jabatan ini adalah sama seperti Jabatan Kerja Raya di peringkat negeri dengan perbezaan nyata bahawa ianya dibiayai oleh Peruntukan Persekutuan. Semasa penubuhan JKR Wilayah Persekutuan, jabatan ini telah ditempatkan di Bangunan JKR 26 Jalan Sultan Hishamuddin berkongsi dengan JKR Daerah Gombak. Pada bulan April 1976, Pejabat JKR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah berpindah ke pejabat sementara di Jalan Tun Ismail berhampiran dengan Kompleks Ibu Pejabat JKR Malaysia.

Pada bulan Januari 1996, JKR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah berpindah pejabat sekali lagi, kini ke sebuah pejabat yang tetap, indah dari segi rekabentuknya dan selesa dari segi keluasannya. Pejabat baru ini terletak di Jalan Chan Sow Lin. Terkini, pejabat JKR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah berpindah ke bangunan baru di Bangunan Sunway Putra bermula Julai 2018 yang lalu.

Anugerah

Kami adalah komited untuk menyediakan dan menyelenggarakan infrastruktur dan kemudahan awam bagi memenuhi keperluan pembangunan negera.


Piagam Pelanggan

Kami adalah komited untuk menyediakan dan menyelenggarakan infrastruktur dan kemudahan awam bagi memenuhi keperluan pembangunan negera. Dalam menyediakan keperluan di atas, jabatan ini akan sentiasa menambahbaikan perkhidmatan profesional yang berkualiti dalam perancangan, rekabentuk, pelaksanaan dan pengurusan dalam segala projek dan program dengan memberi penekanan kepada :

 • Jangka masa secepat mungkin
 • Kos yang ekonomik
 • Reka bentuk yang menarik dan kualiti yang baik.

Jabatan ini akan sentiasa memastikan infrastruktur dan kemudahan awam yang dipertanggungjawabkan berfungsi sepertimana yang ditetapkan .

Senarai Bekas Pengarah Lama JKRWPKL

PENGARAH JKRWPKL
DATO IR. MUSTAPHA BIN AHMAD
20 OKT. 1975 - 6 NOV. 1977
IR. CHIEN NGO CHAI
1 FEB. 1978 - 16 FEB. 1981
IR. P. SRINIVASAN
16 FEB. 1981 - 31 OGOS. 1981
IR. K. BHASKARAN
1 OKT. 1981 - 21 MEI. 1985
IR SOH BEE KOON
22 MEI. 1985 - 23 DIS. 1989
IR. I. DORAIRAJOO
1 OGOS. 1992 - 1 DIS. 1994
IR. MOHAMAD BIN HUSIN
2 DIS. 1994 - 31 DIS. 1996
IR. WONG HAI LIN
1 JAN. 1997 - 15 SEPT. 2004
IR. ROSLAND BIN ABD GHANI
16 SEPT. 2004 - 31 OKT. 2008
IR HJ ADANAN SHUKRI MUSA
1 NOV 2008 - 20 OKT 2013
IR CHEONG PUI KENG
21 OKT 2013 - 31 OGOS 2015
IR HJ MOHAMAD ZULKEFLY SULAIMAN
1 SEPT 2015 - 16 JAN 2017
IR HJ HANAN B HJ ELIAS
16 JAN 2017 - 1 FEB 2018
IR HJ ZAKARIA BIN SEMAIL
19 FEB 2018 - 6 FEB 2019
HJ NOORAZMAN BIN RAMLEE
7 FEB 2019 - TERKINI

Visi

Kami akan Menjadi Pemberi PERKHIDMATAN BERTARAF DUNIA Dan Pusat Kecemerlangan Dalam Bidang Pengurusan Aset, Pengurusan Projek Dan Kejuruteraan Untuk Pembangunan Infrastruktur Negara Berteraskan Modal Insan Yang Kreatif Dan Inovatif Serta Teknologi Terkini.

Misi

1. Membantu pelanggan kami merealisasikan maklumat dasar dan menyampaikan perkhidmatan melalui kerjasama sebagai rakan kongsi strategik.

2. Mempiawai proses dan sistem kita untuk memberikan hasil perkhidmatan yang konsisten.

3. Menyediakan perkhidmatan pengurusan aset dan projek yang effektif dan inovatif.

4. Mengukuhkan kompetensi kejuruteraan sedia ada.

5. Membangunkan modal insan dan kompetensi baru.

6. Mengutamakan integriti dalam memberikan perkhidmatan.

7. Membina hubungan harmoni dengan masyarakat.

8. Memelihara alam sekitar dalam penyampaian perkhidmatan.

Rantaian Berkaitan

 

Rangkaian hubungan JKR negeri: